Lefolyó tisztítás

Dugulás elhárítás, dugulás megelőzési munkák Vác, Szob térségében és Budapesten!

Lefolyó, csatorna hálózat karbantartása, tisztítása

Sajnos a tapasztalat az, hogy kevés figyelmet, karbantartás fordítunk a csatorna hálózatunkra. Szemünk elől elrejtetten “Dolgozik” a rendszer, amíg el nem dugul.
Akkor viszont foghatjuk a fejünket, ha már bekövetkezett a dugulás. Próbálom megoldani a duguláselhárítást bontás nélkül, de van amikor ez  más okokból kifolyólag nem sikerül. Ilyenkor elkerülhetetlen a bontás, mivel lehet, hogy sérült a vezeték is..

Beltéri dugulás

A dugulás kialakulása általában  a legtöbb esetben hosszú évek alatt alakul ki. Toalett esetén előfordulhat  az, hogy  viszonylag kis vízhozamú öblítő tartállyal rendelkezünk , ami persze jó dolog, de csak épp hogy  leöblítik a szennyvizet, de nem mossák át kellőképpen a csészét, Kevés víz jut a csatorna rendszerben és nem biztos hogy kellő képen elegendő a megfelelő öblítéshez és jöhet a dugulás elhárítás……..
Sokszor oda nem való tárgyak kerülnek a csészébe, mint például intim női dolgok, pelenka, illatosító miatt keletkezik a dugulás. A víztakarékos tartályokon lévő stop funkció pont arra biztat, hogy minél kevesebb vizet használjunk. Ez lényegében így helyes, védjük ezzel is a környezetünket…..de a kisebb víztömeg hatására a szilárdabb anyagok nem kapnak elég suhangot ahhoz. hogy lekerüljenek a megfelelő helyre.. A dugulás elhárítás ha bontással jár akkor többszörösét is kifizethetjük a szakembernek.
Mégis akkor mi a megoldás? Természetesen az odafigyelés mindenképp ajánlatos
Úgyis tudunk a vízzel takarékoskodni ha bőven öblítünk, amennyi kell, és nem dobálunk a csészébe oda nem illő dolgokat.
A mosogató dugulásoknál sajnos sokszor találkoztam kivitelezési hibákkal  a csőrendszerek alulméretezése, hibás, nem jól beállított lejtése okozza.
A különböző, műanyagból készült lefolyó szűrőket csak a darabos mosogatás közben alkalmazzuk! Ezeket a gyártók direkt nem fixen építik be, ugyanis lassítják a víz áramlását, és ezért a víz nem tudja teljes keresztmetszetében átmosni csatornarendszerünket.
Kád, mosdó, zuhany lefolyóknál legfőképpen  a haj, illetve a testről lemosott zsírréteg előbb-utóbb lerakódik a csővezetékekbe, szifonokba.Itt jön képbe a rendszeres karbantartás, forróvizes átöblítés, esetleg vegyszeres átmosás  ,de inkább használjunk rendszeresen a biológiai csőrendszer-tisztító folyadékokat és tablettákat,amely oldó hatása révén nagyszerűen tisztítják a csőhálózatot.

Kültéri dugulás esetei

Többféle lefolyó rendszerekről beszélhetünk  elvezető rendszerek, kerti folyókák, aknák és udvari csatorna rendszerek.
Ezek dugulását leggyakrabban a bemosódó sár, sóder, iszap, valamint a bemosódó falevél, vagy benövő gyökér okozza. A helytelenül lefektetett a cső megsüllyedése is okozhat dugulást.A közmű csatorna bekötéssel nem rendelkező ingatlanoknál az emésztő gödrök rendszeres szippantására kell odafigyelni, ha ezt időbe megtesszük elkerüljük a nagyobb problémát. Sok helyen még beton csövek vannak ami egy idő után megrepedezik és elhasználódik, előnyös minél hamarabb lecserélni őket.

Egy kis összefoglalás segítségképpen

  • Kerüljük a darabos ételeket bedobálni a mosogatóba, és ne használjunk szűrőt ilyenkor
  • Szintén ajánlatos a szűrő mellőzése zuhanyzásnál, ha nem mosunk halyat
  • Havonta 1x forróvízzel öblítsük át a rendszerünket
  • Amennyiben van a fürdőszobában padlóösszefolyó, rendszeresen öntsünk bele egy vödör forró vizet. Hasonlóan járjunk el a vécénél is.
    Évente egyszer tisztítsuk ki a szifonokat.
    Ne dobjunk intim női pipereszereket a WC-be, inkább dobjuk a szemetesbe, mert ezek az anyagok megdagadnak, lerakódnak a csővezetékben.